Bankalar genellikle müşterilerinin talep ettiği kredi kartı veya kredi gibi başvurularında olumlu yanıtlar vermeye çalışmaktadır. Aynı zamanda müşterilerinin memnuniyeti için onlara çeşitli kampanyalar düzenlemekten de kaçınmazlar. Bankaların tüketicilere sunduğu hizmetlerin büyük bir bölümü ihtiyaç duydukları finansa karşılık vermeye yönelik şekilde hazırlanmıştır. Fakat verilen bu hizmetlerin hepsi bankanın kendisini garanti altına almasına yönelik gerçekleşmektedir. Tüketiciler bankalar üzerinden kullandıkları kredili mevduat hesabı, kredi kartı veya kredi gibi ürünlerin borçlarını zamanında ödemediği takdirde yasal ve idari takip gibi süreçlerle karşı karşıya kalacaktır. Bu evrede hesabınıza bloke konulduğunu görebilirsiniz. Bankalar sadece kendilerine ait olan borçların ödenmemesi durumunda değil farklı durumlarda da müşterilerinin hesabına bloke koyma yoluna giderler. Banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bankanın hesabınıza bloke koyabileceği durumlar şu şekildedir:
-Kullandığınız kredi kartının borcunu ödemediğiniz takdirde
-Kullandığınız kredinin taksitlerini ödemediğiniz takdirde
-Devlete olan vergi borcunuzdan dolayı
-Vergi kaçakçılığı yapılması durumunda
-Banka hesap hareketlerinizde şüpheli para hareketleri olduğu takdirde
-İşlediğiniz adli bir suçtan dolayı bloke
-Herhangi bir sebebi olmadan sadece banka kaynaklı bir hatadan dolayı bloke
-Kaçak yollarla yurtdışına çıktığınız takdirde
Sizlere belirttiğimiz bu sebeplerden dolayı banka hesabınıza bloke konulabilir. Bu evrede hesabınızdan para çekme işlemi yapamayacağınız gibi para yatırma gibi diğer bankacılık işlemlerini de yapamazsınız.
Hesaba Bloke Koyma Nedir?
Banka hesabına bloke konulması durumunda birçok kişi bunun nasıl bir durum olduğunu bilmeyebilir. Eğer banka hesabınıza bloke konulduysa bankalar üzerinden yapacağınız işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. Bu evrede para çekme veya para yatırma gibi işlemlerinizi gerçekleştiremediğiniz gibi diğer bankacılık işlemlerinizi de gerçekleştiremezsiniz. Banka hesabınıza bloke konulmasının sebebi sizlere yazımızda belirttiğimiz sebeplerden herhangi birisi olabilir. Banka, hesabınıza bloke koymadan önce sizinle iletişime geçmez. Eğer bankaya olmayan bir borçtan dolayı hesabınıza bloke konulduysa büyük ihtimalle bu konu hakkında bankaya yazı gelmiş demektir. Banka hesabınızda para yer alıyorsa hesabınız blokeli olduğu için bu parayı çekemezsiniz. Bankanın koydu blokeler genellikle borç miktarınıza göre konulmaktadır. Eğer bankaya veya bloke talep eden kuruma olan borcunuz 1000 TL ise hesabınıza sadece 1000 TL’lik bir bloke konulacaktır. Blokeler bankalar tarafından konulabildiği gibi devlet daireleri tarafından da konulmaktadır. Alacaklı olan kişi sizin üzerinizde icra takibi başlattıysa bunu alabilmesi için hesabınıza bloke konulabilir.
Banka Hesabına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?
Banka hesabına bloke konulması durumunda insanlar genellikle ilk olarak bu blokeyi nasıl kaldıracaklarını merak ederler. Hesabınıza konulan blokeyi kaldırmak istiyorsanız ilk olarak hesabınıza kim bloke koyduysa onunla konuşmalısınız. Blokeler genellikle vergi borcu gibi durumlarda konulmaktadır. Bu durumda sizlere bloke koyan devlet dairesine giderek hesabınızdaki blokenin kaldırılmasına dair bir talep oluşturabilirsini.z Eğer maaşlı olarak çalıştığınız bir işe girdiyseniz ve ödemeniz gereken borç yüksekse bir dilekçe hazırlayarak maaşınızın 10’da 1’lik bölüne haciz konularak vergi dairesi tarafından kesilmesini talep edebilirsiniz. Bu dilekçeniz onaylandığı takdirde her ay maaşınızdan 10’da 1’lik bir bölüm kesilecektir. Eğer borcunuz çok yüksek değilse ve ödeme yapabileceğiniz bir tutarsa peşin ödeme yaparak hesabınızdaki blokenin kaldırılması talebinde bulunabilirsiniz. Bankaya olan borcunuzdan dolayı hesabınıza bloke konulduysa yine banka ile konuşarak blokenin kaldırılması ve borcunuzun tekrardan yapılandırılması teklifini sunabilirsiniz. Bankalar bu durumlarda genellikle kişinin borcunu ödemesini talep etmektedir.
Banka Bloke Sorgulama
Banka hesabına bloke konulması durumundan henüz haberdar olmayabilirsiniz. Sizden alacaklı olan kurum bütün bankalara hesabınıza bloke konulması durumunda yazı gönderir. Eğer yazının gönderildiği bankalardan herhangi birisinde hesabınız bulunmuyorsa hesabınızın bulunmadığı banka bunu bir yazı ile ilgili kuruma iletir. Banka hesabınıza bloke konup konmadığını öğrenmenin en kısa yolu ise; hesabınız bulunan bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçmektir. Bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçtiğiniz takdirde hesabınıza neden bloke konulduğu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu blokeyi nasıl kaldırabileceğiniz hakkında da sizlere bilgi verilecektir. Bazı bankalar müşterilerinin hesaplarına bloke konulduğu takdirde onları arayarak bu durum hakkında detaylı bilgi veriyor. Bunun dışında bir bankacılık işlemi yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer yaptığınız işlem gerçekleşmiyorsa bu da hesabınızda yer alan blokeden kaynaklı olacaktır.
Blokeli Hesaptan Nasıl Para Çekilir?
Banka hesabına bloke konulması durumunda kişi kullandığı hesaptan para çekme, para yatırma veya para gönderme gibi işlemlerini gerçekleştiremez. Bu durumda insanlar bankada kalan parasını çekmek istiyor. Fakat nasıl çekebileceklerini bilmiyorlar. Banka genellikle borç tutarı kadar olan bölüme bloke koymaktadır. Eğer bankadaki hesabınız bloke edildiyse ve bu hesabınızdaki paranın tamamını kaplamıyorsa para çekme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat blokeli tutarı çekemezsiniz. Yalnız bankanın koyduğu bloke bütün hesabınızı kapsıyorsa bu evrede paranızı çekebilmeniz için tek yapmanız gereken bu blokeyi kaldırmaktır. Aksi takdirde paranızı çekebilmek gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Bankada yer alan paranıza vergi dairesi veya icra tarafından bloke konulduğu takdirde gerekli olan ödeme yapılana kadar ya da bu konuda taraflar arasında anlaşma sağlanana kadar blokeli olan hesabınızdan para çekemezsiniz. Banka hesabına bloke konulması durumunda,
blokeli hesaptan nasıl para çekmek için çözüm bankaya olan borçlarınızı ödemenizdir.
Maaş Hesabına Bloke Konur Mu?
Bankalar ülkemizdeki yasal kurallar çerçevesinde idari ve yasal takibe girmiş olan birisinin hesabına bloke koyma hakkına sahiptir. Fakat bu evrede maaş hesaplarının bazı ayrıcalıklarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Maaş hesapları kişinin maaşının yattığı ve hayatını idame ettirdiği hesaplar olduğu için bankalar bu hesaplara bloke koymayı genellikle en son çare olarak gerçekleştirmektedir. Bankaya olan borcunuzu ödemediğiniz takdirde son çare olarak banka maaş hesabınıza bloke koyabilir. Fakat bu duruma itiraz etme hakkına sahipsiniz. Bankanın bloke koyduğu hesabın maaş hesabınız olduğunu beyan ettiğiniz takdirde üzerindeki blokenin kalkma ihtimali çok büyüktür. Yalnız borcunuzun ödenebilmesi için bankalar bu bloke işlemlerini kaldırdıktan sonra çalıştığınız kuruma yazı göndererek maaşınızdan kesinti yapılmasını talep edebilir. Maaşınızdan kesinti yapılan tutar ise borcunuza aktarılacaktır. Bu şekilde borcunuzun ödenmesi sağlanır.
Blokeli Hesaba Para Yatırma
Banka hesabınıza bloke koyulduğu takdirde hesabınız üzerinden hiçbir bankacılık işlemini gerçekleştiremezsiniz. Para yatırma, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme gibi işlemler gerçekleştiremeyeceğiniz işlemlerden sadece bazılarıdır. Blokeli hesaba para yatırma bu yüzden mümkün olmayacaktır. Eğer bir yerden para gönderilmesini bekliyorsanız gönderilen paranın hesabınıza gönderilmemesini talep edebilirsiniz. Hesabına bloke konulan bazı kişilerin yeni banka hesapları açtığını görüyoruz. Yeni açılan banka hesapları üzerinden kısa süreli olarak işlem yapabilirsiniz. Fakat bir zaman sonra bankalara gönderilecek olan bloke listesinde adınız olacağı için hesabınıza tekrar bloke konulacaktır. Bu tarz bir durum ile karşılaşmama adına hesabınıza konulan blokenin neden konulduğunu öğrenmeli ve bu blokeyi açtırmak için ya borç yapılandırması yapmalı ya da borcunuzu ödemelisiniz. Bu şekilde hesabınızdaki bloke kalkacak ve tekrar bankacılık işlemlerinizi yapmaya devam edebileceksiniz. Hesabınız olan banka şubesine giderek konulan blokenin nedenleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Leave a Reply