hesap-isletim-ucreti
hesap-isletim-ucreti

Hesap İşletim Ücreti ödemeyin !

Banka ile ilgili masrafları düşündüğümüzde ilk aklımıza gelenlerden biri de, hesap işletim ücretidir. Hesap işletim ücretleri bankadan bankaya değişmektedir. Bazı bankalar hesap işletim ücreti alırken, rekabetin artması ile birlikte bazı bankalar, müşteri kazanmak adına hesap işletim ücreti almamaya başlamışlardır.

Hesap İşletim Ücreti Kalktı mı ?

Bankaları değerlendirmeye başlamadan önce, en son yapılan düzenlemeyi belirtmek istiyorum. 2016 yılında Danıştay, hesap işletim ücretlerinin alınmasını durdurma kararı verdi. Dolayısıyla mahkeme henüz sonuçlanmadı. Ancak bu kararı düşünerek hakem heyetleri aracılığıyla hesap işletim ücretlerini ödemeyi durdurabilirsiniz. Ancak mahkemenin sonuçlanması durumunda durum değişebilir. Yani ödemediğiniz ücretleri bankalar sizden talep edebilirler. Veya mahkeme sonucunun müşteriler lehine olması durumunda geriye dönük olarak ödediğiniz hesap işletim ücretlerini de bankalardan geri alabilirsiniz.

Tüm bunlara göre bu yazımızda en bilinen bazı bankaların hesap işletim ücretlerini değerlendirdik, içlerinde en avantajlı olanlarını belirttik.

Hesap İşletim Ücreti Yapı Kredi Bankası 

Yapı Kredi Bankası, mevduat hesaplarınızdan(Türk Lirası veya Yabancı Para hesapları) 6 aylık periyotlar ile 64.5 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir. Birden fazla hesabınız olması durumunda da ödediğiniz hesap işlem ücreti değişmez. Yani 10 adet hesabınız da olsa, sadece 64.5 TL ödersiniz. Yıllık olarak düşünürsek hesap işletim ücreti 129 TL olacaktır.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Banka ile ilişki sadece aktif kredi geri ödemesi veya sigorta ödemesi için olan müşteri hesaplarından,
  • Kredi kartı ile birlikte açılan ve sadece kredi kartı ödemeleri yapılan hesaplar,
  • 180 gün boyunca herhangi bir finansal hareket olmayan hesaplar,
  • İlgili dönem için, vadeli mevduat sözleşmesinin bağlı olduğu ve sadece vade yenileme için kullanılan, bunun dışında herhangi bir finansal hareket olmayan hesaplardan,
  • Maaş Müşterilerinin maaş hesaplarından,
  • Emekli maaşını Yapı Kredi Bankasından alan müşterilerin hesaplarından,
  • Vadesiz Altın Hesaplarından,
  • Taksitli Eğitim Sistemi için ödeme talimatı olan müşterilerin ilgili hesaplarından,
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Garanti İnternet Hesabı Nasıl Açılır ?

Hesap İşletim Ücreti Garanti Bankası

Garanti Bankası Danıştay’ın durdurma kararından sonra müşterilerinden hesap işletim ücreti alımını durdurdu. Öncesinde,

hesap işletim ücreti olarak müşterilerinden 6 aylık periyotlarla 64.5 TL kesmekteydi. Eğer yabancı para  hesabınız var ise bu ücret 19 Euro olarak tahsil edilmekteydi. Hesap işletim ücretleri, yılda 2 kez olmak üzere Ocak ve Temmuz ayında alınmaktaydı. Eğer bu aylar içerisinde hesabınızda yeterli para yoksa, diğer aylar içerisinde hesabınızdan çekilmekteydi.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Maaşları Garanti Bankasından alan müşterilerin maaş hesaplarından,
  • Maaş ödemesi yapan firmaların, maaş ödedikleri hesaplardan,
  • Otomatik SGK ödeme talimatı veya otomatik fatura yatırma talimatı veren müşterilerin hesaplarından,
  • Özel Bankacılık veya Malta şubelerindeki vadesiz hesaplarından,
  • Vadesiz Altın Hesaplarından,
  • Tahsil edilecek 6 ay içerisinde, tahsile veya teminata verilmek üzere getirilen toplam 30 adet çek veya 30 adet senet işlemi hareketi bulunan hesaplardan,
  •  GarantiOne sahibi olan müşterilerin GarantiOne kapsamındaki hesaplarından (5 Ekim 2016 öncesinde hesap açmış olanlar)
  • Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödeme hesaplarından,

Hesap İşletim Ücreti TEB;

1 Şubat 2016 tarihinde yapılan düzenleme ile, vadesiz TL ve yabancı para hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir.

Bu düzenleme için hala mahkeme devam etmektedir. Eğer bankaların lehine bir karar çıkarsa, TEB, TL vadesiz hesabı bulunan müşterilerinden 114 TL olan yıllık ücreti 4’e bölerek, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında hesap işletim ücreti tahsil etmekteydi.

Yabancı para hesaplarından ise yıllık 37.9 dolar hesap işletim ücreti yine 4 taksitle hesaplardan çekilmekteydi.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Yıldız Bankacılık müşterileri içerisinde Etkin paketi olanların hesaplarından,
  • Hesap işletim ücreti alınacak dönem içerisinde 2 adet “Otomatik Fatura Ödeme Talimatı” veren müşterilerin, bu ödemeyi yaptıkları hesaplardan,
  • Velilerin okul ödemesi talimatı olan hesaplarından,
  • Yeni müşterilerin ilgili dönemlerinden açılan hesaplarından,
  • Üniversite Bankacılığı ile hesap açtıran müşterilerinin ilk Vadesiz TL hesaplarından,

Hesap İşletim Ücreti Akbank;

Akbank, Danıştay’ın verdiği durdurma kararı sonrası, müşterilerinden hesap işletim ücreti almamaktadır. Ancak bu karar öncesinde müşterilerinden, TL veya yabancı para vadesiz hesaplar için yılda 2 kez 66.3 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir. Yani yıllık toplam 132.6 TL ücret kesilmekteydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kredi Notu Düşük Olana Kredi ( Sıfır Puanı Olanlarda DAHİL)

Hesap İşletim Ücreti Ziraat Bankası ;

Ziraat Bankası, hesap işletim ücretleri, diğer bankalara göre biraz daha insaflı duruyor. Yılda 80 TL hesap işletim ücreti alan banka, 3 ayda bir olmak üzere hesabınızdan 20 TL ücret kesmektedir. Yabancı para vadesiz hesapları da aynı şekilde ücretlendirilmektedir. Ancak hesabınızda 3 aylık ilgili periyotlarda 800 TL para ortalaması varsa, herhangi bir hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Yani 3 aylık ödeme hesap işletim ücreti periyotlarında, her gün hesabınızda en az 800 TL bulunuyorsa banka o 3 aylık dönemin hesap işletim ücreti olan 20 TL’yi tahsil etmeyecektir.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Maaş ödemesi yapılan hesaplar,
  • Son 1 yıl içerisinde en az 1 ödeme yapılan otomatik veya düzenli ödeme talimatı verilen hesaplar,

Hesap İşletim Ücreti Vakıfbank;

Hesap İşletim Ücreti olarak aylık ücret kesen Vakıfbank, vadesiz hesabı bulunan müşterilerinden aylık 8 TL olmak üzere 96 TL ücret kesmektedir. Euro, dolar gibi yabancı para hesaplardan ise, 2 Euro hesap işletim ücreti tahsil edilmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Maaş müşterileri için, sözleşmesinde hesap ücreti alınmayacak ibaresi yer alan hesaplar,
  • Emekli maaşını Vakıfbank’tan alan müşterilerin hesapları,
  • Düzenli ödeme talimatı aktif olan bireysel müşterilerin hesaplarından,
  • Gençlere özel verilen Junior bankomat 7/24 hesaplarından,*
  • Aktif internet bankacılığını kullanan hesaplardan,
  • Kredi geri ödemeleri devam ettiği sürece tüketici kredilerinde açılan Bankomat hesaplarından,
  • Aktif Kredili Bankomat 7/24 hesaplarından,
  • Aktif Havuz hesaplarından

Hesap İşletim Ücreti Odeabank;

Hesap İşletim ücreti olarak 4 aylık periyotlar içinde 24 TL tahsil eden Odeabank, yıllık 96 TL hesap işletim ücreti almaktadır. Para biriminden bağımsız olarak tahsil edilmektedir. Hesap bakiyenizin yeterli olmaması durumunda, sonraki aylar içinde masraflar tahsil edilmektedir. Eğer 180 gün boyunca herhangi bir finansal hareket olmaması durumunda herhangi bir ücret tahsil edilmez.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • Bankayla sadece Kredi ilişkisi bulunan müşterilerin, kredi hesaplarından

Hesap İşletim Ücreti INGBank

Müşterinin banka ile çalışma sıklığı ve segmentine bağlı olarak, aylık, 10.5 TL ile 50 TL arasında hesap işletim ücreti kesilmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hesaplar;

  • İlk 15 gün içinde kapatılan hesaplar,
  • ING Günlük Paket kullanan müşteri hesaplarından,
  • 2 ve üzeri aktif olan otomatik fatura ödeme talimatı olan hesaplardan,
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İşBankası İnternet Bankacılığı

Vadesiz Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar : Enpara ve CEPTETEB

Türkiye’deki bankacılığa farklı bir bakış açısı getiren, Enpara ve Cepteteb müşterileri, herhangi bir hesap işletim ücreti ödememektedir. Zaten bu iki markanın çıkış noktası Dijital Bankacılık olduğu için müşterinin, şube ile temasını minimum seviyede tutmayı hedeflemektedirler. Dolayısıyla hesap işletim ücreti almaları oldukça yersiz bir karar olurdu.

Editörün Yorumu

Aşağıda tüm bankaları değerlendirmeniz üzere tek bir tabloda toparladık. Bununla birlikte bizim önerimiz, dijital bankacılık hedefiyle yola çıkan Enpara veya Cepteteb olacaktır. Bildiğiniz gibi, Enpara, Finansbank’ın bir kuruluşu, CEPTETEB ise Türk Ekonomi Bankası’nın bir kuruluşudur. Hesap işletim ücreti ve bunun gibi bir çok ücret ve masrafı ödememek için bu iki kuruluştan birini tercih etmenizi önermekteyiz. Ancak bazı durumlarda diğer bankalar ile mecburen çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda yukarıda belirttiğimiz hesap işletim ücreti alınmayan istisnalar içerisine girmeniz sizin için avantajlı olacaktır. Örneğin, zaten ödemekte olduğunuz elektrik, su gibi faturalarınıza bankadan otomatik ödeme talimatı vermeniz veya internet bankacılığını aktif olarak kullanmanız gibi basit yöntemlerle yıllık yaklaşık 100 TL ücret edemekten kurtulabilirsiniz.

[table id=12 /]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.