Engelli Kadrosundan Memur Alımı Şartları

Engelli Kadrosundan Memur Alımı Şartları Nelerdir?

Engelli olmayan her vatandaşın istediği gibi, engelli olan vatandaşlar da doğal olarak memuriyet hakkı elde etmek istiyor. Bunun başlıca nedeni elbette genel olarak işlerin masa başı olması, engellilere sorun teşkil etmeyecek şekilde düzenlenmesi. Engellilerin sosyal yaşama daha fazla katılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda devlet her büyük işletmede bir tane engelli çalıştırma zorunluluğunu getirmişti, böylece engelliler elinde olmayan sebeplerden ötürü toplum dışına itilmeyecekti. 657 sayılı olan devlet memurlarının çalışma haklarını düzenleyen kanunun 53. maddesinde engelli çalıştırma şartı sayıdan ziyade orana bağlanmış, bu oran %3 olarak kabul edilmiştir.

Engelli Raporu Şart!

Engelli bir bireyin devlet dairelerinde veya özel kurumlarda çalışma hakkı elde etmeleri için öncelikle bir rapora sahip olmaları gerekir, bu rapor ise tam teşekkürlü kamu hastanelerinde gerekli kontroller yapıldıktan sonra verilmektedir. Fiziksel veya zihinsel ayırt etmeksizin, engelli olan kişinin memur olabilmesi için başlıca bu raporu alması gerekir, aksi takdirde engelliler kontenjanına yerleşemeyecektir. Eğer vatandaş kendi imkanı ile hastaneye gelip bu raporu alamayacak düzeyde engelli ise, engelli olan kişinin vasisi kuruma gelip başvuru yapabilir, kurum engelliyi hastaneye aldırabilir ya da bulunduğu yerde kontrol edebilir.

Engelli Kadrosundan Memur Alımı Şartları

Engelli raporu için gereken belgeler 6 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, dilekçedir, dilekçede engelli olduğunu, memuriyet için rapor istediğini belirtmesi gerekir. Hastane tarafından size verilen engelli raporunda iki şey son derece önemlidir. Bunlardan ilki engel oranınızın %40 ve üzeri olmasıdır ve ikincisi çalışabilir durumda olmanızdır. Örneğin zihinsel engelli olan kişinin engel oran yüzdesi yüksekse, çalışamayacak ve iş göremeyecek durumdaysa ne yazık ki devlet kurumlarında çalışamaz.

EKPSS Sınavı Hakkında

Engelli bireylerin bilhassa devlet kurumunda masa başı bir iş bulması için yapılan bir sınavdır, bu sınav elbette not sistemine dayalıdır. Sınavlar ÖSYM tarafından hazırlanır, belli eğitim statülerine göre kura çekilir; örneğin EKPSS sınavına girecek olan engelli bireylerin en az lise mezunu olması şartı aranır. İlk okul ve orta okul mezunu olanlara bir sınav uygulanmaz, bu kişiler kura ile belirlenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Ev Hanımlarına Emeklilik Geldi! 2019 Şartları Nelerdir | Nasıl Başvurulur

Lise veya üniversite mezunu olan kişinin EKPSS sınavından yüksek not alması sonucunda bir devlet kurumunda masa başı iş alması son derece kolaydır. Ancak kura ile belirlenen ilk okul ve orta okul mezunları için iş alanı daha dardır, fiziksel yetenekleri konusunda görevlendirme yapılacaktır. Engelli bireylerden kura ile çekilenler arasında adaletin sağlanması için her iki senede bir noter huzurunda kura yapılır, kurada adı çıkanların işte çalışma süresi de haliyle iki senedir. Maalesef iş hayatında fazla yer edinemeyen engelli bireyler arasında eşitlik sağlansın diye devlet iki sene gibi bir süreyi uygun görmüştür ki herkes kısa bir süre dahi olsa memuriyetini elde edebilsin diye.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.