Ülkemizde genel olarak ödenmeyen çeklerde artış gözlenmesi ve bununla ilgili olarak birçok ekstra yaptırımların aktif olması, yeni çek düzenlemesinin yani Karekodlu çek uygulamasına geçiş yapılmasına olanak vermiştir. Findeks karekodlu çek sistemi ile beraber, almış olduğunuz bir karekodlu çekin sorgulamasını yapabileceksiniz. Sorgulama ile de dünyada daha önce eşi benzeri görülmemiş bir uygulamayla, çek yaprağının sağlamlığını, ödenebilir olduğunu, keşidecinin geçmişine dair çek ödemelerini, ayrıntılı ve detaylı bir şekilde rapor olarak almanızı sağlayacaktır. Peki findeks karekodlu çek sisteminin ilerleyişi nasıl oluyor ve yaptırımları nelerdir?
2016 Yılında çek sisteminde gelen bazı düzenlemeler ile beraber 2017 yılında artık karekodlu çek kullanmak zorunlu bir kural olarak gelmiştir. Alacaklı olan kişinin çeke dair korkularını ortadan tamamen kaldırmak ve mevcut olan riskini tamamen indirgemek için, findeks karekodlu çek sistemine geçiş yapılmıştır. Kare kodlu bir çekin karşı taraftan alınması durumunda, çeki kabul etmeden önce findeks aracılığı ile alınan çek kontrol edilir. Sizler böylece risk oluşturan tüm unsurları ortadan kaldırmış olursunuz. Karşılıksız, sahte veya dolaşım ömrü tükenmiş çekler alınmadan önce, findeks çek raporu ile beraber, daha tedbirli olunmuş olur.
Çekin yer alan karekodun, findeks mobil uygulamasından indirilecek olan uygulamayla, okutulması gerekmektedir. Keşidecinin ödeme geçmişinden başlayarak, çek yaprağının gerçek olup olmadığına kadar birçok benzeri işlemleri görebilecek ve raporlar elde edebileceksiniz.
İçindekiler
Findeks Kare Kodlu Çek
Örnek çek raporunun genel olarak devamı olmaktadır. Son 12 aylık çek durumları, son 5 yıllık çek durumları, çekin sahibinin ileri tarihli kaç tane çeki var ve hangi çekleri kesmiş gibi sorulara cevaplar bulabiliyorsunuz. Grafiksel ve verisel olarak çekin detaylı bilgilerine, Karekodlu çek uygulaması ile beraber ulaşabiliyorsunuz. Çek ve keşide bilgileri ile ad soyad, firması, ünvanı, kimlik numarası, vergi numarası, çekin ait olduğu banka ve çek numarası gibi bilgiler, sizlerin karşısına gelecektir. Keşidecinin Çek Endeksi uygulaması ile beraber, keşidecinin geçmişteki çek hareketlerine bağlı olarak 0 ile 1000 arasında verilmekte olan çek endeksini görebileceksiniz. Aslında bu keşidecinin risk raporu olarak da tanımlanmaktadır.
Çeki düzenleyenin düzenlemiş olduğu ilk ve son çekten itibaren başlayarak, bütün çek hesabını ayrıntılı bir şekilde görmenize olanak verecek olan findeks çek raporu sayesinde, bütün alacaklı olduğunuz çeklerin eş zamanlı olarak sorgulamalarını yapabilir ve bu sayede riskinizi azaltarak daha güvenilir müşteriler ile iş yapabilir hale geleceksiniz. Yani sizler sonuç olarak vadesi geçip geçmediği bir çeki öngöremezsiniz. Bu sayede birazda olsa, çeki kesen kişi hakkında detaylı bilgilere ulaşım sağlamış olursunuz ve çeklerinize güveniniz de bu sayede artış gösterecektir. Aynı şekilde çeki veren bireylerin de, çek ödemesi düzenli ise bu sistemdeki notu artış gösterecek ve karekodlu çek sorgulamalarındaki güven derecesi iyi olacaktır.
Karekodlu Çek Ücreti
Findeks karekodlu çek raporu alma ücreti 0,71krş gibi düşük bir tutar olarak işleme alınmaktadır. Ülkemiz genelinde müşterilerine çek defteri veren tüm bankalar üzerinden, Karekodlu çekleri alabilirsiniz.
Çek üzerindeki karekod hangi bilgileri veriyor?
Çek üzerinde yer alan karekod, keşideciye, çek hesabının yer aldığı bankaya ve çek yaprağına yönelik detaylı olarak bilgileri içerisinde barındırmaktadır. Bu sayede riskiniz azalmış ve alacaklarını garanti altına alınmış olur. Çekler üzerindeki karekodu sadece Findeks Mobil Uygulaması’na okutmanız durumunda çok güvenli bir şekilde Findeks Karekodlu Çek Raporu’na ulaşım sağlayacabileceksiniz.
Leave a Reply