kredili-mevduat-hesabi
kredili-mevduat-hesabi

Kredili Mevduat Hesabı Nedir ? Nasıl Açılır ?

Kredili Mevduat Hesabı Nedir ?

Kredili Mevduat Hesabı, çalışmakta olduğunuz bankada tanımlanan esnek hesaptır. Yani, hesabınızda para olmasa dahi, bankanın size vermiş olduğu kredi hesabıdır. Kısaca, KMH hesabı olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında eksi hesap olarak da kullanılmaktadır. Kredili mevduat hesabı ayrıca tanımlanabildiği gibi, sizin mevcutta kullanmış olduğunuz hesabınıza da tanımlanabilir. Bu durumda IBAN değişikliği de olmayacaktır.

Kredili Mevduat hesabı için çalıştığınız bankaya başvurmanız yeterlidir. Eğer internet bankacılığı kullanıyorsanız, internet bankacılığı aracılığı ile de hızlıca başvuru yapabilirsiniz. Banka, sizin finansal değerlendirmenize göre bir limit belirler ve kredili mevduat hesabınızı tanımlar. Genelde aylık gelirinizin 3 katı kadar bir üst limit tanımlanır. Banka hesaplarınızı kontrol ettiğinizde, Kullanılabilir Bakiye, Bakiye’den tutar olarak büyükse bu hesabınızda kredili mevduat hesabı tanımlıdır. Yani hesabınızda 500 TL var ise bakiyeniz 500 TL olarak gözükür. Bu örnek üzerinden, Kullanılabilir Bakiye’niz 1500 TL ise, o hesabınıza, kredili mevduat hesabı olarak tanımlanmış ve 1000 TL limit verilmiştir.

Kredili mevduat hesapları genelde bankadan kredi kullanmanız durumunda otomatik olarak açılır. Eğer herhangi bir sebepten ötürü kredinin geri ödemesini kaçırırsanız (yakında banka/atm bulamama, o gün hesapta yeterli miktarda para bulunmaması vb.), kredi geri ödeme taksit tutarı, bu hesaptan çekilir. Böylece gecikmeye düşmezsiniz ve KKB puanınız negatif olarak etkilenmez. Banka sizin yerinize ödemeyi gerçekleştirir.

Kredili Mevduat Hesabı Borcu Nedir ?

Hesap kesim dönemleri içerisinde, Kredili Mevduat Hesabı limitinizden harcama yaptıysanız, banka, bu tutarı, anapara + faiz olarak sizden geri talep edecektir. Kredili Mevduat Hesabı’nda birçok banka günlük faiz uygular. Yani kredili mevduat hesabından harcama yaptıktan sonra, bu tutarı geri ödemediğiniz hergün için faiz işletir.

KMH borcunuz için asgari ödeme de yapabilirsiniz. Dönem borcunun %30’unu ödediğiniz durumda, KKB puanı olarak herhangi bir sorun yaşamazsınız. KMH hesabının, hesap kesim tarihinin son ödeme tarihini de geciktirirseniz, KKB puanınıza etki edecek şekilde “geç ödeme” olarak yansıtılacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Pandemi sosyal destek yardımı

Kredili Mevduat Hesabı Faiz Hesaplama

Faiz tutarı hesaplarken, en önemli faktör, geri ödeme tarihidir. KMH için geri ödeme, kredi gibi ayın belirli günleri olabilir. Ama esas olarak hesabınıza tekrar para yatırarak hesabınızı +’ya çıkartmanız dikkate alınır. Yukarıdaki örnekten ilerlersek, 1000 TL KMH limiti olan ve 500 TL de para yatırdığınız hesabınızdan, 600 TL para çektiniz. Bunun 100 TL’si KMH limitinizden verilir. Siz bankaya 100 TL borçlanmış olursunuz. Bu 100 TL için her gün belirli oranda faiz işletilir. Aşağıda bazı bankaların KMH faizlerini belirttik. Buna göre hesaplamayı sizde yapabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı faizleri, normal ihtiyaç kredilerine göre daha yüksektir. Örneğin;  %1.50’ye kullanacağınız ihtiyaç kredisini, aynı tutar için KMH’de %1.80-%1.85’e yakın faiz oranları ile kullanırsınız. Burada tabi, herhangi bir dosya veya tahsis masrafı bulunmamaktadır. Eğer günlük küçük tutarlar için KMH hesabınızı kullanacaksanız, tutar düşük olduğu için yüksek faiz ödemezsiniz. İhtiyaç kredisine oranla, masraf vb. olmadığı için hızlı bir çözüm olabilir. Ancak büyük tutarlar için kullanacaksanız, özellikle geri ödeme süresini kestiremiyorsanız ihtiyaç kredisi kullanmanız daha avantajlı olacaktır. Örneğin, 2 gün için 5.000 TL KMH kullanmanız durumunda (%1.84 Faiz ve %20 vergi ile birlikte) 5.011 TL geri ödeme yaparsınız. Ama 3 ay sonra geri ödeme üzere 5.000 TL kullanırsanız, faiz ve vergiler ile birlikte ödeyeceğiniz tutar 5.342 TL olacaktır. Uzun vadeli geri ödeme yapacağınız tutarlar için, hem ihtiyaç hem de KMH’ı bu bakış açısından karşılaştırmanızda fayda var. Bankanızdan da her iki alternatif için teklif isteyebilirsiniz. Ayrıca masraflar ile ilgili bilgi almak isterseniz, “Hesap İşletim Ücreti Ödemeyin” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Eğer, KMH üzerinden harcama yaptıysanız, aynı gün içinde geri ödeme yapsanız dahi, 1 günlük faiz ücreti ödersiniz.

Ayrıca geri ödemeniz için %15 KKDF ve %5 BSMV olmak üzere toplam %20 vergi ödersiniz. Yukarıdaki örneklerde 2 gün için, %1.84 faiz oranı ile 500 TL kullandığınızda geri ödediğiniz 11,04 TL’nin; 9.20 TL’si faiz, 1.84’TL’si vergilerdir.

Günlük faiz uygulanan KMH için, ne kadar faiz ödeyeceğinizi siz de hesaplayabilirsiniz. Bunun için;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En Yüksek Banka Mevduat Faiz Oranları - 2019 Güncel

Faiz = (Anapara x Faiz Oranı x Anaparanın Faizde Kaldığı Gün) / 36500

formülünü kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca vergileri de eklemeyi unutmayın.

Kredili Mevduat Hesabı Ziraat Bankası

Ziraat Bankasında KMH hesabı açmak için başvurunuzu, Şubelerden, Web Sitesi üzerinden, Ziraat Mobil uygulamasından, ATM ve Call Center’lar aracılığı ile yapabilirsiniz. Güncel faiz oranı, günlük %2.02 ‘dir.

Kredili Mevduat Hesabı Vakıfbank

Vakıfbank, Kredili Bankomat adını verdiği bu hesaba, Şubelerden, İnternet Bankacılığı üzerinden, Mobil Bankacılık kanallarından, SMS veya ATM’lerden başvuru almaktadır. Dijital kanallar üzerinde, “Başvurular” alanından “Kredili Bankomat Başvuru” alanındaki formu doldurmanız yeterli.

SMS ile KMH başvurusu yapmak için, KMH boşluk TC Kimlik No boşluk Talep Edilen Limiti 5724’e kısa mesaj ile yollayabilirsiniz.

Örnek Olarak;

KMH 54388422988 2000

Kredili Bankomat hesabının günlük faiz oranı, (vergiler hariç) %2.02’tür. Gecikme durumunda %2.54 oranında daha ek faiz eklenir.

Kredili Mevduat Hesabı Denizbank

Denizbank, KMH’ı “Kurtaran Hesap” olarak adlandırmaktadır. Şubelerden, İnternet ve Telefon Bankacılığı üzerinden ve ATM’lerden kolayca başvuru yapabilirsiniz.

Cep telefonunuzdan, KURTARAN boşluk TC Kimlik No.’nuzu 3280’e mesaj atarak 7/24 başvuru yapabilirsiniz.  Limit belirlendikten sonra size SMS ile bilgilendirme yapılır. Sonrasında, nufüs cuzdanınız ve ikemetgahınız ile (adınıza kayıtlı fatura vs. de olabilir) en yakın Denizbank şubesine 1 kereliğine mahsus gitmeniz yeterli.

Kurtaran Hesap alt limiti 200 TL’dir. Tercihinize göre, 3, 6, 9 yada 12 ay taksit ile de geri ödeme yapabilirsiniz.

1 Ağustos 2018 itibariyle Kurtaran Hesap faiz oranı, vergiler hariç günlük %2.02’dir. Gecikme faizi olarak %2.52 uygulanmaktadır. Taksitli geri ödemesi durumunda da oran değişmemektedir.

Kredili Mevduat Hesabı TEB, (KMH Hesabı olarak bilinir)

Türk Ekonomi Bankası da diğer bankalara benzer olarak tüm kanallardan başvuru kabul etmektedir. Eğer bankanın müşterisi değilseniz, Nüfus cüzdanı ve gelir belgesini başvuru sonuçlandıktan sonra 1 kereliğine şubeye götürmeniz gerekmektedir. Vergiler hariç, Kredili Mevduat Hesabı TEB’in faiz oranı günlük %2.02’tür. Fiziki olarak ekstre talep etmeniz durumunda ekstre başına 2.05 TL ücret tarafınıza yansıtılır. Bu ücreti ödemek yerine e-mail adresiniz ile ücretsiz olarak ekstrenizi alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  4440333 Alo Garanti

İşBank Ek Hesap Nedir ? Ek Hesap Nasıl Açılır ? 

10.000 ₺’ye kadar anında başvuru yapabileceğiniz bir esnek hesaptır. İş bankası ek hesap olarak da bilinmektedir. Vadesiz mevduat hesabınızda paranız olmasa dahi, kredi gibi hızlıca kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız, 7 gün 24 saat 1 kereliğine mahsus olarak başvuru yapmalısınız. Sonrasında size tanımlanan ek hesap limiti kadar, eksi bakiyeye düşebilirsiniz. Peki ek hesabınızdan para çekip kullandınız. Sonrasında İş bankası ek hesap borcu ödeme nasıl yapılır ? Oldukça basit, ek hesabın tanımlı olduğu vadesiz hesabınıza para yatırdığınızda ilk olarak ek hesabın borcu tahsil edilir. Yani hesabınız eksi’den artıya çıkar.

Cep Telefonu veya tablet üzerinden, İşCep uygulamasını kullanıyorsanız; Krediler > Ek Hesap > Başvuru
İş Bankası İnternet Şubesi üzerinden; Kredilerim > Ek Hesap > Başvuru

altından başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı Kapatma

Tanımlanmış KMH hesabınızda herhangi bir harcama yapmadıysanız, bankanız ile görüşerek bu hesabı kolayca kapatabilirsiniz. Call Center aracılığı ile de şube’ye gitmeden kredili mevduat hesabınız kapatılır.

Eğer hesabınızdan kullanım yaptıysanız, bakiye’niz eksiye (-) düşmüştür. KMH’ınızı kapatmak için öncelikle hesap bakiyenizi sıfırlamanız, artıya (+) geçmeniz gerekiyor. Sonrasında yukarı bahsettiğim şekilde hesabınızı kapatabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.