Üniversite sırasında bir çoğumuzun kullandığı, KYK geri ödeme konusuna değineceğiz. KYK Geri Ödemesi nasıl yapılır?, KYK Kredi faizi nasıl hesaplanır ?, KYK Borcu Erteleme nasıl yapılır ? gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.
KYK Kredisi Nedir ?
Kredi Yurtlar Kurumunun her üniversite öğrencisine sunduğu kredidir. Bu kapsamda 2 çeşit kredi/burs mevcuttur.
- Katkı Kredisi / Katkı Bursu
- Öğrenim Kredisi / Öğrenim Bursu
Katkı Kredisi, üniversite harcı, yıllık ödenen pul parası gibi ücretler için Kredi Yurtlar Kurumundan alınan kredidir. Sizin adınıza her dönem başında ödemeniz gereken harç tutarı, KYK tarafından üniversiteye ödenmektedir.
Öğrenim Kredisi, aylık olarak, sizin belirlediğiniz süre boyunca hesabınıza yatırılan kredidir. 2018 yılı itibariyle öğrenim kredisi 470 tl‘dir.
Ödenen bu tutarlar, ailenizin gelir seviyesi, eğitim hayatına devam eden kardeşinizin olması gibi durumlara göre burs veya kredi olarak size verilir. Eğer burs almaya hak kazanmış iseniz, herhangi bir geri ödeme yapmanıza gerek yoktur.
Ancak kredi çıkmış ise, mezuniyet tarihinden 2 yıl sonra aylık olarak geri ödemeleriniz başlar. Almış olduğunuz kredi, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) oranları dikkate alınarak hesaplanan faiz oranları ile geri ödenir.
Genel olarak hesaplama şu şekildedir.
Toplam KYK Geri Ödeme Tutarı = Almış Olduğunuz Toplam Kredi + Yİ-ÜFE Oranıdır.
KYK Burs Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor ve KYK Burs Kredi Sonuçları Ne Zaman Açıklanıyor ?
KYK burs kredi başvuruları her yıl güz döneminde başlamaktadır. Genellikle Ekim ayının 3. haftası içerisinde başvurular yapılmakta, Kasım ayı içerisinde KYK burs kredi sonuçları açıklanmaktadır. Başvurular kurumun kyk.gsb.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapan tüm öğrencilere, burs çıkmadığı takdirde kredi imkanı sağlanmaktadır. Bir öğrenci hem burs, hem kredi alamaz. Dolayısıyla KYK Burs Kredi konusunda KYK yedek listesi sorgulaması söz konusu değildir. KYK yedek listesi sorgulama sadece KYK Yurtkur başvuruları için geçerlidir.
Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Planınız
Toplam KYK Geri ödeme tutarı, ne kadar süre kredi aldınız ise, o vadede geri ödenir. Örneğin; 5 yıl boyunca öğrenim kredisi aldıysanız, KYK geri ödemeniz de 5 yıl sürecektir. Tabiki bu süreyi kısaltmak, belirli şartlarda uzatmak veya ertelemek sizin elinizde.
KYK Geri Ödeme
Üniversiteden mezun oldunuz. 2 yıl sonra öğrenim kredisi yani kyk geri ödemeleriniz başlar. Eğer toplu ödeme yapmak isterseniz, belli bir oranda Yİ-ÜFE, yani faizden indirim de yapılmakta, ancak anaparada herhangi bir indirim yapılmamaktadır. Bunun için kredinin geri ödeme başlangıç tarihinden önce ödeme yapmanız gerekmektedir. Eğer ilk sene içerisinde toplu ödeme yaparsanız, kredi faizinden %30 oranında, eğer ikinci yıl içinde toplu ödeme yaparsanız %20 oranında indirim kazanıyorsunuz. Zaten herhangi bir ödeme yapmadığınız durumda yani 3. yıl, KYK geri ödemeleriniz başlıyor olacaktır.
KYK Geri Ödeme tutarınız ne kadar ? KYK Kredi Bakiye Sorgulamasını nasıl yapacaksınız ?
Toplam geri ödeme başlangıç tarihinizi, ödeme tutarınızı ve aylık taksitlerinizi aşağıdaki sayfalardan TC kimlik numaranız ile öğrenebilirsiniz.
Peki bu KYK kredilerini nereden geri ödeyeceksiniz ?
KYK geri ödemelerinizi Ziraat Bankası şubelerinden yapabiliyorsunuz. İnternet kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte artık internet üzerinden de ödeme yapabiliyorsunuz.
İnternetten geri ödeme yapabileceğiniz KYK Ziraat sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Eğer gecikmeye düşen ve vergi dairesine aktarılmış hesabınız var ise, ödemelerinizi ilgili vergi dairesine yapmak zorundasınız. e-Devlet altında borçlarınızı ilgili vergi dairesi ve faiziyle birlikte görüntüleyebilirsiniz.
KYK Borcu Zamanında Geri Ödenmezse Ne olur ?
KYK kredisi geri ödemelerinizi geciktirdiniz veya vadesi gelmesine rağmen hiç ödemeye başlamadınız. Bu durumda %1.40 oranında gecikme faizi günlük olarak ekleniyor. Gecikme bedeli, günlük olarak eklendiği için borcunuz gittikçe fazlalaşıyor. Bu yüzden uygun bir ihtiyaç kredisi bulunup KYK Borcu geri ödemesi toplu olarak da yapılabilir.
Gecikmeye düşen KYK geri ödemeleriniz bir süre sonra ilgili vergi dairesine aktarılıyor. Daha önceki yıllarda gecikmeye düşen ödemeler için, borcun vergi dairesine intikalinden sonra, banka hesaplarınız bloke ediliyordu. Bu uygulama yaklaşık 4 yıldır yürürlükten kaldırıldı. Yani KYK Kredi geri ödemesini yapmadığınızda herhangi bir şekilde banka hesaplarınıza bloke konulmuyor.
KYK Borç Erteleme
Kredi Yurtlar Kurumu, bazı durumlarda KYK Borç Ertelemesi yapmak mümkün.
- İşsizlik
- Askerlik
- Yüksek lisans ve doktora eğitimi
sebeplerinden dolayı kyk borç ertelemesi yapabilirsiniz. Kredi geri ödemesine henüz başlamayanlar veya herhangi bir aksatma yapmadan ödemesini yapanlar e-devlet üzerinden erteleme talebi yapabilirler. Daha önceden kuruma gönderilecek dilekçe ile de erteleme başvurusu yapabiliyordunuz. Ancak 2018 itibariyle e-devlet dışında yapılan KYK borç erteleme talepleri dikkate alınmıyor.
KYK Borç Yapılandırma
Kredi Yurtlar Kurumu borçlarınızı dönem dönem çıkan vergi afları ile yapılandırabiliyorsunuz. En son 2017 yılında çıkan torba yasa ile bu yapılandırma hakkı vatandaşlara tanındı. Yapılandırma, vadesi geçmiş ve vergi dairesine intikal etmiş KYK geri ödeme taksitleri için geçerliydi. Eğer bu yasa ile yapılandırma yapamadıysanız, Gelir Dairesi Başkanlığının sitesini takip etmenizde fayda var.
Leave a Reply