varlik-sirketleri-zamanasimi
varlik-sirketleri-zamanasimi

Banka Borçları, Varlık Şirketlerine Devir Olanlar için Rehber

Bankalar, nakit ihtiyaçlarımız sırasında kullanabilmemiz için kredili mevduat hesabı, kredi kartı ve kredi gibi imkanlar sunmaktadır. Fakat zaman zaman yaşanan ekonomik problemlerden dolayı bankalardan aldığınız, bu tarz borçlarınızı ödeme aşamasında, çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz vardır. Bunlardan ilki; başlatılan yasal takip ve icra sürecidir. Bu durumun herkesin başına gelme ihtimali vardır.

Varlık Yönetim Şirketi Nedir ? 

Bankalar, bazı müşterilerinin borçlarını, Varlık yönetim şirketlerine aktarmaktadır. Bu şirketler de, aynı bankalar gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından incelenir. Varlık yönetim şirketleri, borçlu olan kişiden borçlarını hukuki sınırlar içerisinde tahsil etmeye çalışmaktadır. Borcu, varlık yönetim şirketlerine devredilen kişiler genellikle zamanaşımı hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Varlık şirketlerinin zamanaşımı süresinden sonra borçlu olan kişiler, genellikle borçlarından kurtulacağını düşünmektedir. Varlık şirketlerinin zamanaşımı sürecine baktığımız zaman bu sürecin 10 yılı bulduğu görüyoruz. Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuz çok büyük bir miktar olmasa bile zamanaşımı süreci 10 yıl olacaktır.

Varlık Şirketleri Haciz Yapabilir Mi?

Varlık şirketleri zamanaşımı süreci sizin de görebileceğiniz gibi çok uzun bir süreçtir. Şirketler, genellikle bu süreç içerisinde çeşitli yöntemlere başvurarak borçlu olan kişiden borcu olan tutarı almaktadır. Varlık şirketlerine borcu olan varlık şirketi mağdurları, en fazla merak ettiği konular arasında bu şirketlerin maaş hesabına haciz koyup koyamayacağı yer almaktadır. Ülkemizdeki yasal düzenlemelere baktığımız zaman bir kişinin borcu kapsamında maaş hesabına haciz koyulamadığını görüyoruz. Eğer kişinin maaş hesabına haciz konularsa borçlu olan tüketici hayatını idame ettirme evresinde zorlanacaktır ve borçlarını ödeyemeyecektir. Bu şirketler banka hesabınıza bloke koydurduğu takdirde bu hesabınızın maaş hesabınız olduğunu belgelerseniz bloke kalkacaktır. Aynı zamanda banka hesabınıza koyulan bloke kalktığı zaman varlık yönetim şirketlerinin farklı yollar izleme hakkı bulunmaktadır. Bu yolların arasında işyerinize belge yollayarak maaşınızdan bir bölümüne haciz koyma işlemi yer almaktadır. Eğer sigortalı bir şekilde çalışıyorsanız şirketler çalıştığınız kurum ile iletişime geçerek maaşınızın belli bir bölümüne bloke konulmasını ve bu şekilde borcunuzu ödemenizi talep edebilir. Fakat bloke konulan kısım maaşınızın hepsi kasamaz. Sadece belli bir bölümünü kapsamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kredi Kartsız Taksitli Cep Telefonu Nasıl Alınır ?

Borç Ne Zaman Zamanaşımına Uğrar?

Varlık şirketleri zamanaşımı süreci hakkında sizlere yazımızda detaylı bilgi verdik. Bu evrede çoğu tüketicinin, varlık şirketine devredilen borç zamanaşımı olur mu ? Olursa, bu süre ne kadardır ?  gibi sorulara yanıt aradığını görüyoruz. Bankalara borçlu olan kişiler en fazla icra takibi gibi durumlar ile karşı karşıya kalan kişilerdir. Bankalardan kullandığınız kredi kartı, kredi ve ek hesap gibi hizmetleri ödemediğiniz takdirde Bankacılık Kanunu gereğince banka sizlere yasal takip kapsamında icra süreci başlatabilir. Bankaya olan borcunuzu yaklaşık 4 – 5 ay boyunca ödemediğiniz takdirde borcunuz avukata gönderilir ve icra dosyası açılır. Yasal kurallar çerçevesinde bankaya olan borcunuzu 90 gün boyunca geciktirdiğiniz takdirde banka yasal takip başlatma hakkını elinde bulundurur. Yasal takip sürecinde İcra Müdürlüğü sizlere borç ödeme emri gönderecektir. Borcunuzu ödemeniz için size 7 gün süre tanınır. On yıllık zamanaşımı süreci de bu kağıdın size gelmesiyle beraber başlar. Banka her yıl icra dosyasını yeniler. Aslında zamanaşımı sürecinden umutlanmamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü hiçbir banka 10 yıl boyunca sadece icra tebliği göndererek beklemez. Varlık şirketleri zamanaşımı sürecinde size haciz başlatabilir.

İcra Takibinde Zamanaşımı Süreleri

Bankalara olan borçlarınızı 90 gün boyunca ödemediğiniz takdirde banka borçlarınızı yasal takibe yani icraya koyarak alma yoluna gider.Varlık şirketleri zamanaşımı süreci ile icra takibi zamanaşımı süresi aynıdır. Banka, size verdiği kredi veya kredi kartları gibi ürünler için borçlarınızı ödemediğiniz takdirde sizi aramaya, mesaj yollamaya ve mail atmaya başlar. Fakat size yapılan bu işlemlerin hiçbirine dönüş yapmadığınız takdirde bu sefer ihtar yollayacaktır. Fakat siz gelen bu ihtara da uymazsanız 90 günün tamamlanmasından sonra banka bütün borçlarınızı avukata devrederek icra takibi yoluna gider. İcra takibinde, sizlere durum hakkında bilgi verilir. Bu icra takibine itiraz etme hakkına sahipsiniz. Banka avukatları kendilerine devredilen icra dosyalarını her yıl yenilemektedir. Eğer icra dosyanız açıldıysa ve 5 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmadıysa yani yenilemek için İcra Müdürlüğü’ne harç yatırılmazsa İcra Müdürlüğü dosyayı geri bırakacaktır. Fakat alacaklı olan vekil 3 yılın sonunda tekrar bir icra dosyası açma hakkına sahip olur. Bu şekilde 10 yıllık süreç borçlu olan kişi için tekrar başlamış olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Faturalı Hatta Kredi Çekmek Konusunda Altın Tavsiyeler

Varlık Şirketleri Nereye Şikayet Edilir?

Varlık şirketleri zamanaşımı süresi boyunca yapacağı bütün işlemlerde ülkemizde Bankacılık Kanunu gereğince hareket etmesi gerekmektedir. Eğer işlemleri sırasında bu kanuna uyarak hareket etmezse çeşitli yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir. Varlık Yönetim Şirketleri, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından sıkı bir şekilde incelenmektedir. Bankalarında incelenmesinden  sorumlu olan BDDK, varlık yönetim şirketlerinin sunduğu hizmetler sırasında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsa bunu uyarı ile bildirmektedir. Ülkemizde bazı varlık yönetim şirketleri Bankacılık Kanunu’na tam olarak uymadığı için insanları zor durumda bırakabiliyor. Özellikle kanunların öngördüğü zamanlarda işlem yapılmaması ve tehditvari konuşmalar artık borçlu olan kişinin daha fazla yıpranmasına sebep olmaktadır. Varlık şirketleri üzerinden yapacağınız işlemleriniz sırasında eğer sizlere kanunlara aykırı bir şekilde hizmet uygulandığını düşünüyorsanız bu evrede BDDK ile iletişime geçerek şirketi şikayet etme hakkına sahipsiniz.

Varlık Şirketi Mağdurları

Baktığımız zaman birçok tüketicinin, varlık yönetim şirketlerine tepki gösterdiğini görebiliyoruz. Bu şirketlerin insanlar üzerinde legal bir şekilde tefecilik yaptığını düşünen kişiler bile vardır. Bankalardan bu borcu alan kurumlar, borçları tahsil etme evresinde mafyavari ve tefecilik gibi yöntemlere başvurmaktadır. Özellikle alınan borçlarda fahiş bir artışın olması, borcu bankaya ödeme evresinde zorlanan kişinin daha fazla zorlanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden borcunu ödeyemeyen birçok kişinin daha fazla sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Bu şirketler sadece kişiyi rahatsız etmemektedir. Aynı zamanda kişinin çevresindeki yakınlarını (aynı soyadı paylaştığı) arayarak onları da rahatsız ediyor ve huzurlarının bozulmasına sebep oluyor. Eğer çalıştığınız varlık yönetim şirketi kanunlara ve bankadan aldığınız hizmeti onayladığınız sırada yer alan anlaşma maddelerine uygun olmayan hareketler sergiliyorsa bu evrede BDDK ile iletişime geçerek şirketi şikayet etme hakkına sahipsiniz.

Varlık Şirketleri İle Pazarlık

Varlık yönetim şirketleri, bankalarda yer alan borçlarınızı satın alan bir kurumdur. Bu şirketler, sizin borçlarınızı bankadan satın alırken çok cüzi bir ücret ödemektedirler. Örneğin 100.000 TL bir borç için, Varlık şirketi, bankaya 10.000 falan ödemektedir. Ancak sizden tahsil etmeye çalışırken 100.000 TL olarak tahsil etmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla 90.000 TL kar olacaktır. Bu yüzden olabildiğince sıkı bir pazarlık yaparak, borcunuzun maksimum %20’sini ödemeye çalışın. Hatta çoğu zaman borcu tahsil etmek adına, borcunuzun anaparası tutarından çok daha fazlasını faiz vs. bahanesiyle talep edebiliyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bankadan Kredi Çekemeyenler İçin Kredi Alternatifleri

Borç tutarının yanısıra, sistematik olmayan şekilde bir ödeme planı oluşturdukları için bu planın size uymama ihtimali çok yüksektir. Şirket sizinle iletişime geçtiği zaman ilk olarak söylenen rakamı ve ödeme koşullarını kabul etmeyerek ücrette indirime gidilmesini talep edebilirsiniz. Ödeme düzeninin de değiştirilmesini talep etme hakkına sahipsiniz.

Varlık Şirketleri Zaman Aşımı

Varlık Şirketleri zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Firma bu borcu veya bu borcun bir kısmını tahsil edene kadar sizinle iletişime geçmeye çalışacak ve elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.